„70 éves leszek, és már nehezemre esik felhúzni a farmeromat” – nyilatkozta még tavaly David Coverdale, az egyik legjobb hangú rockénekes, a Whitesnake frontembere és a legendás Deep Purple egykori hangja, aki szeptember 22-én ünnepli a születésnapját. És bár az idei búcsúturnéját a Whitesnake-kel megszakította, így a budapesti fellépés is elmaradt,  mi bízunk benne, hogy hamarosan újra színpadon láthatjuk  a szűk farmerjében!

Coverdale fiatalon olyan rock ‘n’ roll előadók lemezeit hallgatta, mint Elvis Presley, Little Richard vagy Chuck Berry. Művészi vénája korán megmutatkozott, grafikusként és rajztanárként végzett. 14 évesen már zenekarban játszott, amellyel különböző pubokban léptek fel.

„Akkoriban tanultam meg gyomorból énekelni, ami hülyén hangzik, de teljesen különbözik minden más normális hangtól” – árulta el egy interjúban Coverdale.

Minden a The Goverment nevű zenekarral kezdődött, amelynek David volt a frontembere 1968 és 1972 között. 1973 szeptemberében lépett Ian Gillan helyére a Deep Purple-ben. Sokan csak kacagtak, hogy Blackmore-ék egy ismeretlen énekest vettek be, de a nevetés döbbenetté vált, amikor meghallották a „Burn” lemezről a „Mistreated” című balladát. Majd jött a “Soldier of Fortune” a “You Keep On Moving”, az “I Need Love”, és nem volt megállás. Elképesztő hangterjedelmével és megjelenésével Coverdale stílust teremtett és a legnagyobb rockénekesek közé került. 1974-ben az első amerikai fellépésén a Deep Purpullel a „California Jam” fesztiválon David Coverdale 200 000 rajongó előtt énekelt.

A Deep Purple-el három sikeres albumot adott ki, 1976-ban azonban a zenekar feloszlott. Ezután Coverdale két szólólemezt adott ki a White Snake-et 1977-ben és Northwinds-t 1978-ben. Ám még 1977-ben a Purple két volt tagjával, Jon Lorddal és Ian Paice-szel több zenét is írtak közösen A harmadik stúdióalbumot Whitesanke néven már új felállásban vettek fel: Bernie Marsden és Micky Moody gitárosokkal, a doboknál Ian Paice-el és Jon Lorddal a billentyűknél. Így gyakorlatilag a Whitesnake fele Deep Purple tagokból állt.

1984-ben azonban a Deep Purple ismét összeállt, David Coverdale pedig kénytelen volt új tagokat keresni a bandájába, akikkel új hangzást és stílust is adhatott a zenekarnak. A zenetörténelem, 13 sikeres stúdióalbum és teltházas koncertek is bizonyítják, hogy ez igen jól sikerült. A zenekar Európában már a kezdetektől fogva népszerűnek számított, de az amerikai áttörés az “1987” című lemezzel érkezett meg. Coverdale feltupírozott szőke hajjal, az MTV-s igényeket kielégítő dalokkal, valamint neves amerikai zenészekkel újította meg a Whitesnake-et, mely a 80-as évek végére MTV sztárcsapattá vált és a csúcsra jutott – olvasható például életpályájáról a Wikipedián.

A Whitesnake „Restless Heart” című emblematikus albumuk kiadásának 25. évfordulója alkalmából idén október végén piacra dobja a lemez remasterelt, jubileumi kiadását, rajta számos bónusszal és meglepetéssel.
Emellett a koncertezést is folytatják, igaz egy utolsó, búcsúturnéval, amelyre. David Coverdale néhány éve már emlegette a „nyugdíjat”, és a búcsúturnét először az énekes egészségügyi problémái, majd a pandémia miatt el kellett halasztani. Sajnos idén egészségügyi problémák miatt a Whitesnake búcsúturnéja is félbemaradt – a magyar közönség sem láthatta színpadon a kedvenceit.

David Coverdale tavaly a „Plant Rock”-nak adott interjújában beszélt arról, hogy nagyon bízik abban, hogy 2022-ben bepótolják a koncerteket, de hogy azt követően nem áll többet színpadra. Miután a műsorvezető felvetette, hogy az utóbbi években egyre több együttes és zenész indult búcsúturnéra, majd később kiderült, hogy még sem köszönnek el a színpadtól, Coverdale azt válaszolta: „70 éves leszek, és már nehezemre esik felhúzni a farmeromat.”
Egy biztos, mi nagyon szeretnénk, ha visszatérne és még hosszú ideig láthatnánk és hallhatnánk David Coverdale-t a színpadon (is)!

Fotó: Alex Moss/Getty Images

Tom Hanks ismét tollat ragadott

Állatok Világnapja rekordkísérlettel az újpesti Állaszigeten

10 éves a „Tökéletes hang”

Budapest aranyalmája lett idén a főváros desszertje

Pink 14 éve előszőr vezette az amerikai slágerlistát

Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten

Vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól a Rossi-csapat

Rihanna lép fel az 57. Super Bowl félidejében

Önálló sorozatot kapott Wednesday az Addams Family-ből

A Tears For Fears slágere ihlette az idei foci vb hivatalos dalát

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő