Még egy hét sem telt el Beyonce legújabb albuma, a “Renaissance” megjelenése óta, az énekesnő az új korongról már a második felvétel szövegét volt kénytelen módosítani. Az egyiket mozgássérülteket sértő kifejezés, a másikat szerző jogi fenntartások miatt.

Az énekesnő a napokban megerősítette a hírt, hogy megváltoztatja az alig múlt pénteken piacra dobott új albumán hallható egyik dal, a “Heated” szövegét, és újra rögzíti a felvételt. A dalban elhangzó, a mozgássérült embereket sértően érintő egyik szó ugyanis hatalmas felháborodást váltott ki a közösségi médiában.

Beyonce „Heated” című felvétele óriási vita tárgya lett a közösségi oldalakon, szembeállítva különböző jogvédő csoportokat és aktivistákat. Az ok, a Drake és Beyonce közös szerzeményében elhangzó  “Spazzin’ on that ass, spazz on that ass.”   Konkrétabban pedig a „spaz” szó, amelyet az amerikai szlengben gyakran használnak a „megőrülésre.” Azonban a „spaz” a „spastic” szóból származik, ami bénultat, görcsöset jelent és köztudottan sértő kifejezés a cerebrális paralízisben szenvedő emberekre.

Beyonce még csírájában igyekezett elfojtani a nagyobb botrány kirobbanását, ezért gyorsan bejelentette, hogy megváltoztatja a dal szövegét, illetve más szóra cseréli a sértő kifejezést. Egyben biztosított mindenkit, hogy a szót nem szándékosan és nem azzal a céllal használta, hogy bárkit megbántson.
Queen B ugyanakkor megspórolhatta volna magának mindezt, ha tanul Lizzo hibájából, aki ugyanebből az okból vette fel újra „Grrrls” című slágerét, amelynek eredeti szövegében szintén szerepelt a mozgássérült emberekre sértő „spaz” szó.

Most újabb bejelentés érkezett, ezúttal az „Energy” című dallal kapcsolatban. Beyonce kolléganője, Kelis ugyanis meglepetten hallotta, hogy „Milkshake” című slágere egy részlete is felcsendül a dalban és nehezményezte, hogy Beyonce stábja nem hogy engedélyt nem kért tőle erre, de még csak nem is tájékoztatták arról, hogy a „Renaissance” bármely dalához felhasználják a 2003-as felvételének részletét.
Az „Energy”-ben Bey a „Milkshake” “La-la, la-la, la” refrénjét énekli, amit most a Fugees  emblematikus “Ooh La La La” –jara cserélt.

Beyonce szóvivőinek hivatalos tájékoztatása szerint, azért nem tájékoztatták Kelis-t arról, hogy az „Energy”-hez az ő dalából is használnak részletet, mert nem ő a „Milkshake” szerzője vagy producere, hanem Pharrell Williams és Chad Hugo. A magyarázat szerint őket meg is jelölték az „Energy” eredeti változatának szerzői között. A mostani verziónál értelemszerűen lekerült a nevük az alkotók listájáról.

Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images

Ingyenes taxiszolgáltatással biztosítja egy spanyol város a nők biztonságos hazaérkezését a helyi fesztivál idején

Csillaghullós napok jönnek - ma estétől érdemes kémlelni az eget

20-30 ezer forintba kerül idén az iskolakezdés

Sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket a Bujtor Filmfesztivál

95 ezren buliztak a Sziget nyitónapján

Milky Chance: a YouTube gyermekei vagyunk

Új fővárosával pályázik Indonézia a 2036-os Olimpiára

Erkölcsi bizonyítvány és anyakönyvi kivonatot is csináltathaunk a Szigeten

Ma ünnepli a születésnapját Almodovar kedvenc színésze

Három nap is majdnem teltházas a ma startoló Sziget Fesztiválon

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő