A kakaószemek kakaóporrá őrlése után hatvan évnek kellett eltelnie, hogy 1828-ban a holland vegyész, Conrad Van Houten rájöjjön, hogy a csokilikőr készítése során használt kakaóból kinyert kakaóvaj, ideális sütemények készítéséhez is.

Sokáig az emberek a csokoládét csak ital formájában fogyasztották – és ezt is csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak.
Az első csokitorta recept, amikor a piskótatésztához kakaó helyett csokoládédarabokat kevertek, Eliza Leslie 1847-es szakácskönyvében olvasható, ám a mai formájában ismert csokoládétortákhoz hasonló sütemények igazából csak az 1920-as években kezdtek népszerűvé válni.
Ekkortól már a cukrászdákban is számtalan változatot kínáltak. Néhány évvel később az „O. Duff and Sons” piacra dobta az első, előre gyártott dobozos csokoládétortát, majd 1974-ben Betty Crocker a félkész csokitorta mixet, amiből otthon bárki összedobhatott egy finom tortát, anélkül, hogy jártas lenne a sütemények készítésében.
Ma pedig, mindenki úgy ünnepelheti meg kedvenc desszertjét, ahogy kedve tartja: süt egy tortát otthon, vesz egy szeletet, vagy egy egész tortát, a cukrászdában vagy akár a szupermarketben – a lényeg, hogy csokoládétorta legyen!
Fotó: Getty Images