Felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tiszteleg Petőfi Sándor előtt a Filmio a nemzeti ünnephez, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva – derül ki a Nemzeti Filmintézet, az NFI közleményéből.

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján egész márciusban fókuszban vannak a 200 éve született költő alakját felidéző, valamint az 1848-49-es szabadságharcot bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb alkotásokkal bővül – emelik ki a közleményben.

Először látható online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey család tagjai csaknem húsz évvel a forradalom után, egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel. A költő születésének 150. évfordulójára készült Jancsó Miklós forgatókönyvéből a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival idézi fel Petőfi Sándor alakját – áll a közleményben.

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális, felújított  filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger, amely Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket, az 1950-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban. Március 23-tól a kisebbeket csalogatja a képernyő elé Dékány Ferenc 1988-ban készült, Arany Lacinak című animációs kisfilmje.
Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok egymásnak feszülnek, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

Az intézmény közleményében kiemeli, hogy a Petőfi 200 emlékév alkalmából a Filmio kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: így Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörőjének Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmjével, Lisziák Elek 1975-ös animációs alkotásával, A helység kalapácsával, Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmjével, valamint Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotásával – áll a közleményben.

Az NFI közleményében hangsúlyozza, hogy a Filmión a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében. A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73 című filmben farmeros, középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből, a 70-es évek korszellemében.
A Nemzeti Filmintézet által indított Filmión jelenleg mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség.

Forrás: MTI

Fotó: DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY/Getty Images

Bécs húsvéti lázban ég

Klippel együtt érkezett a Metallica új albumának címadó dala

23 éves Britney Spears egyik legnagyobb slágere!

Hétvégén kezdődik a Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat

Nem közlekedhetnek elektromos rollerrel a 14 év alattiak Franciaországban

Húsvét előtti tojásjelentés

Ezért sikerült olyan jól a Dungeons & Dragons: Betyárbecsületet

Huszonhét éve vette be a brit slágerlistákat a The Prodigy

Nárciszünnepet tartanak Kaposváron

Jennifer Aniston: „ a világnak több nevetésre van szüksége”

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő