A zenész, énekes és dalszerző, a Queen egykori frontembere, akinek jelenléte a színpadon semmihez nem volt hasonlítható, már életében legendává vált – ahogyan megjósolta. Örökre a rockzene ikonikus alakja marad, akinek zenéje generációko átívelő – 31 éve mégis hatalmas űrt hagyott maga után.

Minden idők legnagyobb hatású és legjobb hangú énekese, Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én született. Eredeti nevén Faroukh Bulsara Mercury 1971-től dolgozott együtt a Queen-nel. Dalszerzőként jelentősen meghatározta az együttes stílusát, a legtöbb sikeres számukat ő írta. Általános vélekedések szerint az egyik legtehetségesebb hangú könnyűzenei énekes, és kivételes tehetségű frontember, koncertzenész volt.
Hírnevét az 1975-ben kiadott “One Night at the Opera” című nagylemezzel és az azon szereplő “Bohemian Rapsody” című dallal alapozta meg.

Az énekes Londonban először grafikusművészi diplomát szerzett. Miután Angliába költözött, a The Beatles, John Lennon és Jimi Hendrix nagy rajongója lett. Kedvelte még Elvis Presley zenéjét, az ő tiszteletére írta a Crazy Little Thing Called Love-ot, amely annyira hasonlított Presley korai stílusára, hogy sokan azt hitték, valójában ő írta. Koncerteken előszeretettel énekelte a “Király” dalait, például a “Jailhouse Rock-ot” és a “Tutti Frutti-t”.

A ’80-as évek elején New Yorkban és Münchenben élt, meglehetősen kicsapongó életet. Mindkét végéről és középről is égette a gyertyát, a Queen munkáinak szüneteiben féktelen mulatságok központi figurája volt.

Rajongott az operáért, és ez pályafutásában is tükröződik – kezdve a Queen 1975-ös, A Night at the Opera című albumával, benne az operai hangulatú Bohemian Rhapsodyval, nyilvános operaszerepléseken át az 1988-as Barcelona albumig, amin Montserrat Caballéval énekelt, ötvözve a rockzene és az opera sajátosságait.

Legfigyelemreméltóbb koncertje az 1985-ös Live Aid volt, ahol a stadion 72 ezres közönsége egy emberként tapsolt és énekelt. Ezt az előadást azóta több fórumon a világ legjobb koncerteseményének szavazták meg.
Egy évvel később 1986. augusztus 9-én Knebworth Parkban, az angliai Stevenage-ben adott koncertet a Queen – akkor még nem tudták, hogy ez lesz Freddie Mercury utolsó fellépése. A több mint 120 ezres – egyes források szerint 200 ezres – közönség előtt tartott show a zenekar „Magic” nevű turnéjának záró koncertje volt. Pontosabban, egy nem tervezett ráadás koncert, a két júliusi teltházas fellépés után a Wembley-ben. A korabeli hírek szerint, több ezer rajongó már előző este letáborozott a Knebworth Park előtt, hogy az első sorokból láthassa és hallhassa a kedvenceit. A koncertkörúttal Bryan May, Freddie Mercury, John Deacon és Roger Taylor a “A Kind of Magic” című albumukat népszerűsítette. A Queen végül két órás felejthetetlen show-val koronázta meg a turnéját. Akkor még senki nem sejtette – maga Freddie Mercury sem – , hogy ez lesz a Queen utolsó turnéja és koncertje az utánozhatatlan, karizmatikus frontemberével. Freddie Mercury partnere később elmondta, hogy a legendás énekes akkor még valóban nem tudta, hogy beteg – a végzetes diagnózist csak a következő évben, 1987-ben közölték vele az orvosok.
„Freddie valami olyasmit mondott, ’Istenem nem bírom tovább, az fáj minden porcikám!’ De mivel gyakran mondott hasonlókat egy-egy turné végén, hát nem vettük komolyan” – emlékezett vissza évekkel később Bryan May a Queen utolsó fellépésére, amelyen a záró szám, a “We Are The Champions” után amig Freddie Mercury és a zenekar búcsúzott a közönségtől, a tömeg egy emberként éneklete a “God Save the Queen”-t, a brit himnuszt.

A jelenlevők szerint az előadásmód szívből jövő és felkavaró volt, csakúgy ahogyan Freddie elbúcsúzott a közönségtől, annak ellenére, hogy a zenkarral együtt önfeledten hagyta el a színpadot, és még csak nem is sejtette, hogy ez az utolsó találkozása rajongóival.

Freddie Mercury 1990.ebruár 18-án, már nagyon betegen a Brit Awards gálán jelent meg utoljára nyilvánosan, amikor „a zenei életben elért kimagasló teljesítményért” megkapta a brit zenei világ egyik legrangosabb elismerését, amelyet a Brit Awards életműdíjának is tekintenek, és amelyet a Queen többi tagjával együtt vett át.

Idén ősszel a Queen tagjai egy olyan elveszettnek hitt, különleges felvételt mutattak be, amelyen mág Freddie Mercury énekel – a “Face It Alone” a “Miracle” című album újrakiadott változatára is felkerült. „Egy Freddie-től származó apró drágaköre bukkantunk, amelyről úgy tűnik megfeledkeztünk ” – mondta Roger Taylor a dalról.

Nem mondunk le az élő karácsonyfáról

A Glastonbury-n búcsúzik el brit rajongóitól Elton John

Összeáll a Eurytmics?

Ang Lee a filmvásznon kelti életre Bruce Lee-t

Norah Jones és Joss Stone is fellép a huszadik VeszprémFesteten

Mától újra befagy a Budapest Park tánctere

Bejelentették a jövő évi Sziget fellépőit - érkezik Billie Eilish is

A Magyar Rádiózás Napját ünnepeljük!

A Google és a Youtube 13,2 millió dollár támogatást nyújt a félretájékoztatás elleni küzdelemre

43 éves a Pink Floyd kultikus albuma

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő