Lenny Kravitz, aki ma ünnepli 59. születésnapját,  már három évesen zenélt – manhattani otthonuk konyhájában, különböző fazekakon és tálakon dobolt. Öt évesen már tudta, hogy zenész szeretne lenni. A többi pedig zenetörténelem: 11 stúdióalbum, több mint 40 millió eladott lemez, számtalan zenei díj – köztük 4 Grammy.

New York-i multikulturális művészcsaládba született, 1964. május 26-án. Édesanyja Roxie Albertha Roker színésznő bahamai gyökerekkel rendelkezett, édesapja, Sy Kravitz orosz-zsidó származású televíziós producer volt. Leonard Albert Kravitzet szülei Leonard nagybátyja után nevezték el, aki Koreában esett el 1951-ben.

A kis Lenny Manhattanben nőtt fel, és sok időt töltött a New York Theaterben, ahol édesanyja játszott. Roxie volt az, aki arra bíztatta a fiát, hogy zenével foglalkozzon. Lenny megtanult dobolni és gitározni, jazzt, R&B-t, operát, gospellt, blues zenét hallgatott. 15 évesen pedig eltökélte, hogy a zene lesz a hivatása. Elköltözött otthonról, barátokkal lógott, az autóikban aludt – és zenélt. Nagy kedvencétől, David Bowie-tól ihletve felvette a „Romeo Blue” művésznevet, a zenéjére pedig egy másik nagy példakép, Prince is óriási hatást gyakorolt abban az időben.

1974-ben újra visszatért a családjához, akikkel együtt Los Angelesbe költöztek, ahol a California Boys kórus tagja lett, akikkel három éven át lépett fel, klasszikus zenei darabokkal – énekelt többek közt a Metroplitan Operával is -, miközben olyan bandák és előadók zenéjét szívta magába, mint a Led Zeppelin, az Aerosmith, a Black Sabbath, a Pink Floyd, a Cream és a The Who. Lenny ekkor éppen a középiskolai tanulmányai végén jár, a „Beverly Hills” gimnáziumban érettségizett le, a rockzene egy másik, későbbi meghatározó alakjával, Slash-el együtt, akivel osztálytársak voltak. (Ugyanebbe az osztályba járt egyébként Nicolas Cage is…)

Lenny Kravitz azonban nem akart főiskolára menni, és meggyőzte az apját, hogy adjon neki annyi pénzt, amivel felvételeket tud készíteni, hogy beindítsa a zenei karrierjét. Már az első demo felvételével több kiadó érdeklődését is felkeltette, ám a szerződés feltétele az volt, hogy változtasson egy kicsit a stílusán, és a zenéje „eléggé fekete” legyen. Ezt Lenny Kravitz határozottan visszautasította.
Stílusát megtartva, végül 1989-ben jelentette meg a bemutatkozó albumát: a „Let Love Rule” óriási siker lett. A fiatal zenészt a szakma is nagy elismeréssel fogadta, nem véletlen, hogy nem sokkal a debütálása után Lenny Kravitz már Madonna számára írt dalt: ez volt a „Justify My Love”.

A következő mérföldkő a karrierjében az 1993-as „Are You Gonna Go My Way”, amelyről minden dal slágerré vált. Ez az album hozta meg a zenész számára az igazi hírnevet. Lenny Kravitz pedig azóta sem hagyja jó zene nélkül a rajongóit.
Nem véletlen, hogy négy felvételét is Grammy-díjjal jutalmazták: 1999-ben a “Fly Away”, 2000-ben az “American Woman”, 2001-ben az “Again” 2002-ben pedig “Dig In” hozta meg számára az elismerést.

Az évek során számos zenésztársával dogozott együtt, többek közt Michael Jacksonnal és régebbi példaképeivel, az Aerosmith-el, Mick Jaggarral is készített közös felvételeket, de ő írta és jegyezte producerként Vanessa Paradi 1992-es bemutatkozó albumát is. Közös projekteket jegyez Jay Z,-vel Drake-kel, Aviciival és Alicia Keys-el is.

Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images

Francia filmé az Arany Pálma, Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Ma van a Hamburger világnapja!

Éljen a gyereknap!

115 éve született Ian Fleming angol író, James Bond megalkotója

A pünkösdi hosszú hétvégén is a Balaton a legnépszerűbb úticél

Egy nem mindennapi páros - Horváth Tamás és Kowa közös dallal jelentkezett

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Decemberben indul Bryan Adams európai turnéja

Lenny Kravitz nem öregszik, de ma születésnapos

Malek Andrea, Varga Viktor és a Budapesti Operettszínház művészei is fellépnek a 31. Városligeti Gyermeknapon

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő