A Foo Fighters alapítója, a Nirvana egykori dobosa, és immár a Dee Gees frontembere, elismert zenész, producer és dalszerző ma ünnepli 53. születésnapját. Minden nap ötkor kel, és nem a botrányaival hanem a zenéjével hívja fel magára a figyelmet.

 

„Az az igazság, hogy ha ezt az egész karrier dolgot komolyan venném, másként neveztem volna el a bandámat, nem Foo Fightersnek – mert egy zenekarnak ez a létező leghülyébb név a világon” – mondja az”Ohio-i fiú”, aki ma a zenész társadalom egyik legmegbecsültebb tagja.

Grohlról nagyon sokat elmond az eset, amikor a Foo Fighters göteborgi koncertje közben elesett a színpadon, eltörte a lábát – majd miután begipszelték, visszatért a zenekarhoz a színpadra, hogy befejezzék a koncertet.
Dave Grohl hallás után dolgozik, vagyis zenél és ír zenét – a mai napig nem ismeri a kottát, semmiféle zenei előképzettsége nincsen. Elmondása szerint a legnagyobb hatással a zenei stílusára John Boham, a Ledd Zeppelin dobosa gyakorolta.

A számtalan díjjal – köztük 16 Grammy-vel – jutalmazott Dave Grohl pályafutása során olyan nagyszerű zenészekkel dolgozott együtt és lépett színpadra, mint Paul McCartney, David Bowie, Iggy Pop, Slash, Tom Petty, Lemmy Kilimister. Az sem véletlen, hogy őt kérték fel arra, hogy iktassa be a Queent a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, amelynek ő maga kétszeres tagja, hiszen 2014-ben a Nirvanával, idén pedig a Foo Fighterssel írta be a nevét a rock halhatatlanjai közé.

Az első dal, amelyet Dave Grohl írt a Bitch volt, amiben a kutyájáról, Bee Gee-ről énekel, az általános iskolában alapított zenekarában.( Dave Grohl nem tagadja, hogy a disco zene és a Bee Gees – akaikról a kutya is kapta a nevét – hatással volt rá. Ennek bizonyítéka a tavaly megjelent Bee Gees feldolgozások, amelyeket a Foo Fightersel készítettek a Dee Gees név alatt.)

Igazi zenei pályafutása a 80-as évek elején indult, amikor különböző Washington környéki zenekarokban játszott.
16 évesen adta ki az első saját felvételét a Mission Impossible című bandával, az első komoly zenekar, amelyben játszott pedig a Scream volt – ám hazudnia kellett a koráról, hogy felvegyék dobosnak.
Természetesen az igazi hírnevet a Nirvana hozta meg számára – a többi pedig zenetörténelem…
Az viszont kevéssé ismert tény, hogy Kurt Cobain 1990-ben nem csak a zenekarba, de az otthonába is befogadta Grohlt, aki nyolc hónapon át élt Cobain lakásában és aludt a kanapéján. Kurt Cobain halála és a Nirvana megszűnés után alapította Foo Fighters nevű zenekarát, amely azóta már az egyik legismertebb rock zenekar a világon.

A Nirvanával, 12 a Foo Fighters-szel 14 albumot adott ki és 2 szólólemezt is piacra dobott. A zenélés mellett Dave Grohl rendezőként is jeleskedik – a Foo Fighters tucatnyi klipje mellett néhány zenés filmet és egy minisorozatot is rendezett.

A világ harmadik leggazdagabb dobosáról – Ringo Starr és Phill Collins után – akinek vagyona 260 millió dollár szülővárosában, Ohioban utcát neveztek el, Vernonban pedig az ő tiszteletére emelték azt a 409 kilós, dobütőt ábrázoló emlékművet, ami impozáns méreteivel még a Guinness Rekorodok Könyvébe is bekerült.

Bár Grohl nem tartozik a pletykalapoknak hírekkel szolgáló rock zenészek közé, 2005-ben azért filmbe illő esetet élt meg, amikor egy nő, aki folyamatosan üldözte és még a házának alaprajzát is megszerezte, azzal fenyegette, hogy megöli, majd öngyilkos lesz – később az FBI-nak sikerült letartóztatnia a zaklatót.

Dave Grohl egyébként nem a rockerek zajos életét éli – saját bevallása szerint például minden nap 5 órakor kel – kétszer volt nős, 1994 és 1997 között Jennifer Youngblood volt a felesége, 2008. óta pedig Jordyn Blunnal él, akitől három lánya született.
2021-ben jelent meg” The Storyteller: Tales of Life and Music” című életrajzi könyve. Hamarosan pedig érkezik az első Foo Fighters (horror) film is.

Fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images

David Bowie és Mick Jagger harminchét éve táncoltak végig először az utcán

Igazi kultfilm mutatkozott be a közönségnek harmincnégy éve

Bejelentették mi okozta Andy Fletcher halálát

Johnny Depp visszatér a filmvászonra és a koncertezéshez

Ünnepeljük együtt a Nemzetközi Duna-napot!

Timothée Chalamet-t akarja utódjának Al Pacino

Harminchét évvel ezelőtt, a mai napon koncertezett utoljára a Wham!

Harmincnyolc éves a klip, amely híressé tette a Jóbarátok sztárját

Pink azt kéri, hogy az abortuszt ellenzők többé ne hallgassák a dalait

Märcz Tamás csapata készen áll a negyeddöntőre

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő