José Antonio Domínguez Banderas focistának készült, és nagy tehetségnek tartották, ám egy sérülés miatt 14 évesen a pályáról a színpad felé vette az irányt. És milyen jól tette! A spanyol színész 1960. augusztus 10-én Malagán született, ma ünnepli 63. születésnapját.

Antonio Banderas azon kevesek közé tartozik, akinek sikerült maradandót alkotnia az európai és az amerikai filmes világban egyaránt.
Sokan a Desperado és a Zorró álarca című filmekkel azonosítják, Banderas azonban nem kisebb rendező kedvenc színésze, mint a zseniális Pedro Almodovaré, aki a mai napig honfitársával szeret leginkább dolgozni a filmjeiben. Banderas alig 19 évesen lett a madridi Nemzeti Színház társulatának legfiatalabb tagja – itt, egy előadáson figyelt fel rá Almodovar. Hollywoodban az 1982-es Mambó Királyaiban mutatkozott be, később jött a Philadelphia, az Interjú a Vámpírral és sorra az egyre komolyabb szerepek.

Eredetileg profi futballjátékosnak készült, és tehetsége is volt a focihoz, ám 14 évesen egy lábtörés véget vetett a profi sportolói álmainak. A színházi – és filmes világ nagy szerencséjére, a fiatal Banderas éppen akkoriban látta a Hair színpadi változatát, amely felkeltette benne az érdeklődést a színjátszás iránt és beiratkozott a malagai drámaiskolába. A többi pedig már történelem…

Színészi alakításai mellett – Hollywood-i – és a művészfilmekben egyaránt – Antonio Banderas producerként és rendezőként is sikeres. Számtalan szakmai elismerése közt van Goya-díj, Európai Filmdíj és Arany Pálma. 2005-ben csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en, vagyis a Hollywoodi hírességek sétányán.

Fotó:Pablo Cuadra/Getty Images

Mariah Carey 28 éve zenetörténelmet írt

Mi lesz a hip hoppal 50 év múlva? Az AC az AI-t hívta segítségül

39 éve Prince megőrjítette a slágerlistákat

Hidegen, melegen, feketén vagy tejjel - ma a kávét ünnepeljük

Take That: új lemez, új dal, újabb turné

A 90-es évek egyik meghatározó slágerét dolgozta fel Dolly Parton

Christina Aguilera a Mancs őrjárattal tanít arra, hogyan szárnyaljunk

Harminchat éves a Guns n' Roses dzsungele

11 éves a „Tökéletes hang”

Kíváncsiak vagyunk az MI által írt zenére, de nem hisszük, hogy jó lehet

További hírek

B. Németh Dia

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Horváth Zoltán Hory

Best FM

Most szól:

  • Következő