José Antonio Domínguez Banderas focistának készült, és nagy tehetségnek tartották, ám egy sérülés miatt 14 évesen a pályáról a színpad felé vette az irányt. És milyen jól tette! A spanyol színész 1960. augusztus 10-én Malagán született, ma ünnepli 62. születésnapját.

Antonio Banderas azon kevesek közé tartozik, akinek sikerült maradandót alkotnia az európai és az amerikai filmes világban egyaránt.
Sokan a Desperado és a Zorró álarca című filmekkel azonosítják, Banderas azonban nem kisebb rendező kedvenc színésze, mint a zseniális Pedro Almodovaré, aki a mai napig honfitársával szeret leginkább dolgozni a filmjeiben. Banderas alig 19 évesen lett a madridi Nemzeti Színház társulatának legfiatalabb tagja – itt, egy előadáson figyelt fel rá Almodovar. Hollywoodban az 1982-es Mambó Királyaiban mutatkozott be, később jött a Philadelphia, az Interjú a Vámpírral és sorra az egyre komolyabb szerepek.

Eredetileg profi futballjátékosnak készült, és tehetsége is volt a focihoz, ám 14 évesen egy lábtörés véget vetett a profi sportolói álmainak. A színházi – és filmes világ nagy szerencséjére, a fiatal Banderas éppen akkoriban látta a Hair színpadi változatát, amely felkeltette benne az érdeklődést a színjátszás iránt és beiratkozott a malagai drámaiskolába. A többi pedig már történelem…

Színészi alakításai mellett – Hollywood-i – és a művészfilmekben egyaránt – Antonio Banderas producerként és rendezőként is sikeres. Számtalan szakmai elismerése közt van Goya-díj, Európai Filmdíj és Arany Pálma. 2005-ben csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en, vagyis a Hollywoodi hírességek sétányán.

Fotó:Pablo Cuadra/Getty Images

Tom Hanks ismét tollat ragadott

10 éves a „Tökéletes hang”

Budapest aranyalmája lett idén a főváros desszertje

Pink 14 éve előszőr vezette az amerikai slágerlistát

Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten

Vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól a Rossi-csapat

Rihanna lép fel az 57. Super Bowl félidejében

Önálló sorozatot kapott Wednesday az Addams Family-ből

A Tears For Fears slágere ihlette az idei foci vb hivatalos dalát

Robbie Williams koncert lesz jövőre Budapesten

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő