Bele sem gondolunk, milyen nehézségekkel – többek közt a fizika törvényeivel –  kell megbirkóznia a Mikulásnak, ahhoz, hogy elvégezze a feladatát és december 6-án reggel már minden ablakban ott legyenek a finomságok és az ajándékok  – ezt csinálja utána bármelyik futárszolgálat!

Linda Harden kutató mérnök kiszámolta, hogy a Mikulásra 378 millió gyerek megajándékozása vár, amit viszonylag rövid idő alatt kell teljesítenie. A Föld forgásának köszönhetően, erre 31 órája van, ha úgy vesszük, hogy a szánjával Keletről repül Nyugat felé. Ha azzal számolunk, hogy egy háztartásban átlagosan 2,5 gyerek él, a jó öregnek december 5-ről 6-ra virradó éjszaka 640 millió háznál kell megállnia.

Ha mindenhol még harap egy kis sütit és iszik egy kis tejet – amit neki készítenek ki a gyerekek – egy éjszaka alatt 150 milliárd kalóriát vesz magához, ami hatvanezerszer több a napi ajánlottnál.

Ahhoz, hogy a Télapó teljesítse a küldetését, a szánjának 1050 km/sec sebességgel kell száguldania, ami háromezerszer több a hangsebességnél és 0,35 százalékkal a fénysebességnél.

Amennyiben minden gyerek ajándékcsomagja legfeljebb 0,9 kilós, akkor a szán, amelyre fel vannak pakolva az ajándékok 320 000 tonnát nyom. Egy átlagszarvas csupán 135 kilónyi súlyt bír elhúzni, így e szerint a forgatókönyv szerint, a Mikulás szánját 214 200 rénszarvas kéne hogy húzza. Ám ha azzal számolunk, hogy a Mikulás rénszarvasai repülnek, valószínűleg ők így képesek megbirkózni a feladattal, és a jól megpakolt szánnal – arról nem is szólva, hogy csodaszarvasok, amelyek előtt nincsen lehetetlen.

Ami pedig a Mikulás CV-jét illeti, abban is vannak kevéssé ismert információk:

– A XVI- századig Szent Miklós nevét nem hozták összefüggésbe a Mikulással. A hollandok voltak az elsők, akik „összemosták” a két figurát.

– A ma ismert klasszikus Mikulás figuráját, aki repülő rénszarvasok vontatta szánnal érkezik, hogy megajándékozza a gyerekeket először Clement Clarke Moore rajzolta le még 1823-ban.

– A nagyszakállú jóságos öregúr az első róla készült ábrázolásokon nem piros, hanem zöld ruhát viselt.

– A Mikulás – avagy az angolszász országokban Télapó-   először 1930-ben jelent meg pirosban, mégpedig a Coca Cola-nak köszönhetően, akik „felkérték” reklámarcnak

–  Az első, ma is működő télapóképzőt, a Charles W. Howard Santa Claus School-t Charles W. Howard színész alapította 1937-ben, Michiganben.

Fotó: inhauscreative/Getty Images

David Guetta szerint nagy világálságok jó hatással vannak a zenei életre

Egyes kutyafajták gazdái vonzóbbak a másik nem számára

Erős üzenettel tért vissza a Muse

John Newman új dallal tért vissza

Isten éltesse Dave Grohlt!

Adele Sylvester Stallone házába költözik

Visszatérnek a képernyőre a 90-es évek kedvenc rajzfilm-rockerei

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Életveszélyes a Balaton jegére lépni

Bejelentették a Coachella idei fellépőit

Február 15-étől oltási igazolvány lesz a védettségi igazolvány

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Best FM

Most szól:

  • Következő