A XVIII. század óta a Trevi szökőkútkút Róma egyik emblematikus helyszíne, ahová napjainkban turisták milliói látogatnak el minden évben, hogy az évek során kialakult hagyomány szerint pénzérmét dobjanak a kút vizébe – hogy biztosan visszatérjenek az örök városba. Az éves szinten bedobált érmék összege pedig elérte az 1,6 millió dollárt.

A hiedelem a Trevi-kútba dobált pénzérmékkel az 50-es években kezdődött, és az 1955-ös „Három pénzdarab a szökőkútban” című, Oscar-jelölt filmhez kapcsolódik– amely végül a legjobb operatőrnek és a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscart el is hozta. A filmbéli hiedelem szerint, ha valaki egy érmét dob a szökőkútba, visszatér Rómába, ha kettőt, megtalálj az igaz szerelmet, ha hármat, akkor megházasodik, ha pedig négy érmét hajít a vízbe, meggazdagszik. Az sem mindegy hogyan dobjuk az érmét a Trevibe: a jobb kezünket a bal vállunkra helyezve kell behajítani.

És bár egyetlen pénzérme nem tűnik soknak, de naponta több ezer már szép summát ad ki. Az aprópénz olyan tempóban gyűlik a Trevi-kútban, hogy Róma városa külön azért alkalmaz embereket, hogy esténként megtisztítsák a szökőkút alját és összeszedjék a „napi bevételt”.
A 2000-es évek elején több mint 800. 000 dollár gyűlt össze estére, mostanra ez az összeg megduplázódott és napi 1,6 millió dollárra kerül elő a vízből a nap végére. A szökőkútból származó „bevétel” teljes összegét jótékonysági szervezetek kapják, többek közt hajléktalanszállók is.
A Trevi-kútból kihalászott pénzösszeg ilyen mértékű gyarapodása egyrészt a megnövekedett turistaforgalomnak köszönhető, másrészt annak, hogy a római önkormányzat alkalmazottai naponta összegyűjtik be a kútba dobott érméket, így esélyt sem hagynak a tolvajoknak, hogy éjszaka garázdálkodjanak a Treviben.

Fotó: Pixabay

Tom Hanks ismét tollat ragadott

10 éves a „Tökéletes hang”

Budapest aranyalmája lett idén a főváros desszertje

Pink 14 éve előszőr vezette az amerikai slágerlistát

Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten

Vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól a Rossi-csapat

Rihanna lép fel az 57. Super Bowl félidejében

Önálló sorozatot kapott Wednesday az Addams Family-ből

A Tears For Fears slágere ihlette az idei foci vb hivatalos dalát

Robbie Williams koncert lesz jövőre Budapesten

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő