Sokféle nemrégiben világra jött kisállatot, többek között prérikutya kölyköket, tarvarjú fiókákat, zebracsikót és kis gazellát is láthatnak, akik a pünkösdi-gyermeknapi hosszú hétvégén ellátogatnak a Budapesti Állatkertben. Lesznek látványetetések, állattréningek, sőt még zenés programok is.

Már javában készül a háromnapos hosszú hétvégére a Budapesti Állatkert, hiszen a városligeti intézményben a pünkösd, illetve a gyermeknap mindig kiemelt jelentőségű a látogatói érdeklődés szempontjából. A nagyközönséget többek között élményprogramokkal, sokféle nemrégiben világra jött kisállattal, illetve térzenével is várják.

Kisállatok sokasága
Az Állatkert több pontján is cseperedő kisállatokat láthatnak a látogatók. Közülük a május első napjaiban született zebracsikó már korábban bemutatkozott a nagyközönségnek, sőt, a közelmúltban az Állatkert internetes szavazást is hirdetett a jövevény nevének kiválasztására. A voksokat szerda éjfélig várták, így csütörtökre már az is kiderült, hogy a zebra kislány a Zuri nevet kapja. A szuahéli eredetű név jelentése: szépséges, ragyogó, nagyszerű.

Gyermekáldás volt a ritka mhorr gazelláknál is. A néhány hetes gidát azonban eddig a közönség csak azokban a rövid időszakban láthatta, amikor a kifutóra kiengedték. A Szavannaház azon része ugyanis, ahol a gazellák laknak, a kicsi nyugalma érdekében az elmúlt hetekben zárva volt. Csütörtöktől viszont újra látogatható a beltéri bemutatóhely is, ráadásul a kicsi mind több és több időt tölthet a szabadban, így akik a hosszú hétvégén az Állatkertbe látogatnak, természetesen a kis mhorr gazellát is megcsodálhatják.

Fiókát nevelnek a veszélyeztetett tarvarjak is, amelyek nevükkel ellentétben nem a varjakkal, hanem az íbiszfélékkel állnak rokonságban. A sziklapárkányon kialakított fészkekben jól láthatók a fiókák, akik közül van olyan is, amelyik méretben már csaknem a fele a felnőtt madarakénak. Az elmúlt években Budapesten kikelt tarvarjú fiókák egy része felcseperedve egy dél-spanyolországi, közelebbről andalúziai visszatelepítési program részese lett, amely program célja az egykor ott honos, de onnan már évszázadokkal ezelőtt eltűnt madárfaj újbóli meghonosítása. A Budapesti Állatkert legújabban ismét felkérést kapott a programban való részvételre, így várhatóan a mostani fiókák egy része is visszakerülhet a természetbe.

Kölykök születtek a Pálmaház szomszédságában látható prérikutyáknál is, habár azt most még nehéz megmondani, hogy pontosan hányan vannak, hiszen a népes közösségben élő állatok folyamatosan mozgásban vannak a felszín és a földalatti üregrendszer között. Az Állatkert egyenesen játékra invitálja a közönséget, hogy akinek kedve van, próbálja meg megszámolni, hány kölyök is cseperedik összesen ezeknél a bájos külsejű kisemlősöknél.

A vörösnyakú, vagy más néven Bennett-kengurukat is érdemes felkeresni, hiszen több nőstény is kölyköt hord az erszényében. A „zsebibabák” rendszeresen kinéznek, sőt már ki is járnak az erszényből, egyre több időt töltve a külvilággal való ismerkedéssel. Ezeket az állatokat egyébként a Budapesti Állatkertben olyan férőhelyen mutatják be, ahová a közönség is bemehet, egy térben mozogva az az erszényesekkel.

Állatos és zenés programok
A hosszú hétvége mindhárom napján napi huszonhárom különböző élményprogram várja a látogatókat. Lesz többek között oroszlánfóka tréning, elefánttréning, bonsai bemutató, továbbá látványetetés a sörényes hangyászoknál, a pingvineknél, a keáknál, a gorilláknál, a ragadozóknál és a denevéreknél is. Testközelből lehet ismerkedni a „parasztudvari pajtásokkal” és jó néhány meglepetés állattal, illetve a szakemberek bemutatják az Állatkert vadállatmentő központjában folyó munkát. A Cápasuliban pedig 12 órai kezdettel merüléses cápaetetést tartanak.

Az állatos élményprogramok mellett a szombati és a vasárnapi napon a Budapesti Fesztiválzenekar művészeiből álló kamarazenekarok is fellépnek az Állatkertben, a népszerű együttes „Zenés körút” című koncertsorozatának részeként. Szombaton 11 órától fúvósötös, 14 órától pedig rézfúvósok, vasárnap 11 órától klarinét kvartett, 14 órától pedig a Bujtor-vonósnégyes szórakoztatja a közönséget. A repertoárban számos ismert dallam, többek között Mozart, Debussy, Sosztakovics, ifjabb Johann Strauss, Rahmanyinov, Gershwin, Rimszkij-Korszakov és Henry Mancini szerzeményei is felcsendülnek. Természetesen nem maradhat el Camille Saint-Saëns-tól az Állatok farsangja, amelynek egyik tételét vasárnap délután a Bujtor-vonósnégyes tűzte műsorra. Az abszurd humor kedvelői pedig bizonyára szívesen hallgatják majd a szombat délelőtt fellépő fúvósötös előadásában John Philipp Sousa Szabadság harangja indulóját, hiszen ez volt a híres Monty Python repülő cirkusza sorozat főcímdala.

Fotó: Bagosi Zoltan

Francia filmé az Arany Pálma, Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Ma van a Hamburger világnapja!

Éljen a gyereknap!

115 éve született Ian Fleming angol író, James Bond megalkotója

A pünkösdi hosszú hétvégén is a Balaton a legnépszerűbb úticél

Egy nem mindennapi páros - Horváth Tamás és Kowa közös dallal jelentkezett

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Decemberben indul Bryan Adams európai turnéja

Lenny Kravitz nem öregszik, de ma születésnapos

Malek Andrea, Varga Viktor és a Budapesti Operettszínház művészei is fellépnek a 31. Városligeti Gyermeknapon

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő