Reginald Kenneth Dwight, ismertebb nevén Elton John 1947. március 25-én született. Csodagyerekként már már 3 évesen zongorázott, felnőtt,  Grammy-díjas és Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekesként pedig olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a “Your song”, a “Can You Feel the Love Tonight”, az “I’m Still Standing”, a “Sacrifice”, a “Don’t Go Breaking My Heart”, a “Crocodile Rock” vagy  a “Rocketman”.

Elton már háromévesen zongorázott, kiskorában is házibulikon és családi összejöveteleken szórakoztatta az egybegyűlteket, hétévesen már rendes zongoraórákra járt. Az iskolában hamar felfedezték zenei tehetségét – beleértve szerzői vénáját is – és igen hamar elismert lett, mivel a sulis rendezvényeken Jerry Lee Lewishoz hasonló módon játszott. Tizenegy évesen ifjúsági ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára. Egyik tanára szerint első hallás után úgy játszott vissza egy négyoldalas Händel-darabot, mint egy gramofonlemez.

Szerzőtársával, Bernie Taupinnal a 70-es években a popzene máig olyan meghatározó slágereit “gyártották”, mint a „Your Song“, „Rocketman“, „Daniel“, „Sorry Seems To Be The Hardest Word“, “Don’t Go Breaking My Heart” vagy a “Crocodile Rock”, amely az első listavezető dala volt az Egyesült Királyságban.

A 80-as években is meghatározó volt a zenéje -az az „I’m Still Standing“, „I Guess That’s Why They Call It The Blues“, a „Nikita“, a „Sad Songs“, vagy a híres duett George Michaellle, „Don’t Let The Sun Go Down On Me“ mind sláger lett. Filmzenéket és musicaleket is komponál, számos nagylemezt adott ki. Olyan világhírű zenés színdarabok szerzője, mint Az Oroszlánkirály, az Aida, a We Will Rock You vagy éppen a Billy Elliot.

Diana walesi hercegnével nagyon jó barátságot ápolt, a hercegné 1997-es gyászszertartásán “Candle in the Wind” című dalával fejezte ki részvétét. Az 1980-as évek végétől AIDS elleni küzdelmeivel is címlapokra került: 1992-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, amely azóta is minden évben megrendezi az Elton John AIDS Foundation Academy Award Party-t, amely a legrangosabb Oscar-díjátadó bulik közé tartozik.

Elton 2005-ben több mint egy évtizedes kapcsolat után bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött David Furnishsel akivel azóta is együtt él és két gyermeket nevelnek. Életéről film is készült a Rocketman címmel. A 2019-ben készült filmet, az alkotók “musical fantasy”-ként jellemzték. A produkcióban, amelyet maga Elton John is támogatott Taron Egerton játszotta a zenészt,akinek az életét cenzúra nélkül tárta a nézők elé a film.

Legutóbbi albuma, “The Lockdown Sessions” címen két éve jelent meg, rajta számos duettel, amelyeket Sir Elton John a koronavírus alatti lezárások alatt vett fel, több híres “kollégájával”.

Sir Elton hat évtizednyi pályafutását idén Glasotnbury fesztiválon, a hazai közönség előtt zárja le – itt adja búcsúturnéja utolsó koncertjét.  A legendás zenész 2018-ban elstartolt “Farewell Yellow Brick Road” elnevezésű búcsúturnéja egyébként minden idők legjövedelmezőbb koncertkörútja lett -ezzel pedig zenetörténelmet írt.

Azután, hogy bejelentette, hogy visszavonul a színpadtól, Elton John egy felejthetetlen, kontinenseken átívelő turnéra indult, hogy elbúcsúzzon a közönségétől – eddig közel 300 koncertet adott a “Farewell Yellow Brick Road” turné keretében. A koncertkörút első koncertjeit arénákban, nagytermekben és sportcsarnokokban adta, később pedig stadionokban is fellépet – Európában, Amerikában és Ausztráliában is.

Fotó: Phillip Faraone/Getty Images

 

 

Francia filmé az Arany Pálma, Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Ma van a Hamburger világnapja!

Éljen a gyereknap!

115 éve született Ian Fleming angol író, James Bond megalkotója

A pünkösdi hosszú hétvégén is a Balaton a legnépszerűbb úticél

Egy nem mindennapi páros - Horváth Tamás és Kowa közös dallal jelentkezett

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Decemberben indul Bryan Adams európai turnéja

Lenny Kravitz nem öregszik, de ma születésnapos

Malek Andrea, Varga Viktor és a Budapesti Operettszínház művészei is fellépnek a 31. Városligeti Gyermeknapon

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő