Az insidethegames.biz portál Indonézia olimpiai bizottságára hivatkozva írt arról, hogy az ázsiai ország új fővárossal pályázik a 2036-os olimpia és paralimpia megrendezésére. Indonézia már a 2032-es játékok házigazdája is szívesen lett volna, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB az azévi sporteseményt az ausztráliai Brisbane-nek ítélte oda.

A tíz év múlva esedékes, rendezvénynek sikeres pályázat esetén a jelenlegi főváros, Dzsakarta adott volna otthont, a 2036-os Olimpiát azonban már a még épülő új főváros, Nusantara látná vendégül.
A portál szerint Joko Widodo indonéz elnök jóváhagyta a nusantarai rendezésre vonatkozó pályázat benyújtását, az ország kormánya pedig ígéretet tett arra, hogy az új metropoliszban a NOB minden igényének megfelelő sportinfrastruktúrát építenek ki.

Widodo 2019-ben jelentette be, hogy átköltözteti a fővárost Jáva szigetéről Borneó szigetére. Mintegy 32 milliárd dollárt különítettek el erre a célra, a koronavírus-járvány miatt azonban a projektet felfüggesztették, a folytatás két év múlva várható. Idén januárban az államfő közölte, hogy az új főváros neve Nusantara, ami indonézül azt jelenti, hogy “Szigetvilág”.

Eközben a dpa hírügynökség arról számolt be, hogy Thomas Bach NOB-elnök szerint hazájának, Németországnak is van esélye a rendezésre az 1936-os berlini játékok századik évfordulóján. A németek a főként az izraeli sportolókat ért támadásról emlékezetes 1972-es müncheni játékok óta sikertelenül pályáztak az olimpia megrendezésére.

Forrás: MTI

Fotó: Piqsels

Tom Hanks ismét tollat ragadott

Állatok Világnapja rekordkísérlettel az újpesti Állaszigeten

10 éves a „Tökéletes hang”

Budapest aranyalmája lett idén a főváros desszertje

Pink 14 éve előszőr vezette az amerikai slágerlistát

Kevesebb a vendég és a bűncselekmény az Oktoberfesten

Vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól a Rossi-csapat

Rihanna lép fel az 57. Super Bowl félidejében

Önálló sorozatot kapott Wednesday az Addams Family-ből

A Tears For Fears slágere ihlette az idei foci vb hivatalos dalát

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Király Kitti

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi 'Biki'

Best FM

Most szól:

  • Következő