A Rock and Roll Hírességek Csarnoka beavató gálát szobaton, Clevelandben tartották, ahol Dua Lipa és Cher a „Believe” című dallal nyitották meg ceremóniát – számolt be az Associated Press.

Idén a Rock and Roll Hírességek Csarnokába olyan legendák kerültek be, mint az egyszeri és megismételhetetlen Cher, a funk mesterei, a Kool & the Gang, a Foreigner rockzenekar, az angol rockénekes és gitáros Peter Frampton, az amerikai énekesnő és televíziós műsorvezető Dionne Warwick, Mary J. Blige, az A Tribe Called Quest hip-hop együttes, a Dave Matthews Band amerikai rockzenekar, a heavy metál keresztapja,  Ozzy Osbourne – aki a Black Sabbath tagjaként már bekerült a rock halhatatlanjai közé.
2024-ben Post Humus avatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába Jimmy Buffett, az MC5 együttes, a néhai Alexis Korner,  John Mayall, Norman Whitfield és az amerikai énekesnő és dalszerző „Big Mama” Thornton.

Chert Zendaya méltatta, megjegyezve, hogy az énekes-színésznő neve éppoly legendás, mint az öröksége. Zendaya kiemelte, hogy a 78 éves Cher az egyetlen nő, aki minden egyes évtizedben az elmúlt hétből, listavezető slágerrel szerepelt a Billboard Hot 100-on.

“Könnyebb kétszer elválni, mint bekerülni a Rock and Roll Hírességek Csarnokába” – mondta Híven önmagához Cher a beiktatási ceremónián. Köszönőbeszédében arról is beszélt, hogy Hamupipőke inspirálta, és köszönetet mondott az édesanyjának, amiért megtanította, hogy soha ne adja fel.
“Örökre megváltoztattam a zene hangzását” – tette hozzá Cher, aki pont egy évvel korábban élesen kritizálta a Rock and Roll Hírességek Csarnokát, amiért eddig mellőztéka jelöltek listáján.

Cher részéről az utóbbi mondat egyáltalán nem szerénytelenség, egyedi hangja, stílusa nem csak a 70-es és 80-as évek igazi zenei ikonjává tette, hanem a 90-es években is a zenei szcéna meghatározó és újító alakja maradt – “Believe” című slágere például az első felvételek közt volt, amelyben az autotune technikát alkalmazták.

Ozzy Osbourne-t Jack Black “vezette be” másodszorra is a rock halhatatlanjai közé, a DAve Matthews Bandet pedig Julia Roberts, aki “Dave,Dave,Dave,Dave” feliratú pólóban lépett színpadra. Mary J. Blige-ról pedig Dr Dre mondott méltató beszédet.

A Kool & the Ganget, Chuck D „vezette be” Rock and Roll Hírességek Csarnokába a megjegyezve, hogy az együttes 12 top 10-es slágerrel rendelkezik a Billboard Hot 100-on.

Sammy Hagar amerikai énekes és dalszerző a Foreignert méltatta, akik a 70-es és 80-as években a rockzene meghatározó zenakara voltak, számos listavezető felvétellel, ám csak tavaly kerültek be először a Rock and Roll Hírességek Csarnoka jelöltjei közé – annak ellenére, hogy több mint 20 éve megfeleltek a feltételeknek.

Roger Daltrey, a The Who énekese mutatta be Peter Frampton-t, megjegyezve, hogy „valószínűleg könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel nem dolgozott együtt, mint azokat, akikkel igen”. Frampton főként az 1976-os dupla albumának, a „Frampton Comes Alive”-nak köszönhetően került be a hírességek csarnokába. Az albumot a Rolling Stone magazin minden idők 50 legnagyobb koncertalbumai közé sorolta.

John Sykes, a Rock and Roll Hírességek Csarnoka Alapítvány elnöke elmondta a ceremónia előtt, hogy a céljuk visszatérni a rockzene gyökereihez, és nem szeretnék „túltágítani” ezt a kategóriát.

📷 Kevin Mazur/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame

2024.10.21. 16:00

Hagyni kell a szemünket pihenni, és az agyunkat alkotni” – megjelent a 19. Animal Cannibals lemez

2024.10.21. 14:00

Harminchat éves a Roxette emblematikus albuma

2024.10.21. 10:00

Cher: "Könnyebb kétszer elválni, mint bekerülni a Rock and Roll Hírességek Csarnokába"

2024.10.21. 08:00

Tömegek indulnak útnak az őszi szünetben

2024.10.20. 11:04

Madonna "botrányalbuma" harminckét éves lett

2024.10.19. 12:13

26 éve is hittünk Cherben!

2024.10.18. 10:00

Leonard Cohen örökösei bírósági végzéssel tiltották le a "Hallelujah"-t Trump kampányaiban

2024.10.18. 08:00

Díjnyertes kortárs olasz filmekkel közeleg a 22. olasz filmfesztivál

2024.10.17. 14:04

Boldog születésnapot, Slim Shady!

2024.10.17. 12:00

Harminc éves lett a Jamiroquai űrcowboy-a

További hírek

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi ‘Biki’

B. Németh Dia

Majoros Rita

Horváth Zoltán 'Hory'

Best FM

Most szól:

  • Következő