Az úgynevezett kék sajtok eléggé megosztóak: vagy imádja valaki vagy rá sem bír nézni. Ám ha a Roquefort évszázados történetéből indulunk ki, úgy tűnik többen vannak azok, akik kedvelik ezt a jellegzetes sajtfajtát, amelynek érlelésére VI. Károly királ 1411-ben éppen a mai napon, június 4-én adott monopóliumot a roquefort-sur-soulzoni lakosoknak, akik akkor már évszázadok óta művelték azt a fajta sajtkészítést.

A Roquefort sajt története még jóval VI. Károly uralkodása előtt, egy legendával kezdődött, amely szerint egy pásztor a barlangban felejtette az ebédjét, ami megpenészesedett – így született meg a jellegzetes kék sajt.
Nem véletlen, tehát, hogy a Roquefort sajtot kizárólag Roquefort-sur-Soulzon barlangjaiban érlelik. A sajt készítéséhez a helyi Lacaune juhok tejét használják, és a Penicillium roqueforti penész adja meg jellegzetes ízét.
A sajt egyre növekvő népszerűsége a középkorban odáig vezette, hogy 1411-ben VI. Károly francia király monopóliumot adott a helyieknek a speciális érlelésre.
A Roquefort sajtot a francia királyok és pápák is kedvelték, a 18. században pedig Diderot egyenesen a “sajtok királyának” nevezte.
A Roquefort sajt a francia gasztronómia egyik büszkesége, amely 1925-ben elsőként kapta meg az AOC – francia eredetvédelmi minősítést.
Különleges íze és története miatt a Roquefort továbbra is a sajtok világának egyik ikonikus szereplője, amelyet a világ számos részén ismernek és kedvelnek.
📷Pexels/Polina Tankilevitch