1828-ban, a holland vegyész Conrad Van Houten, csokilikőr készítés közben rájött, hogy az italhoz használt kakaóból kinyert kakaóvaj, ideális sütemények készítéséhez is. Ennek ellenére, sokáig a csokoládét csak ital formájában fogyasztották – és ezt is csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak.
Ma már olyan szerencsések vagyunk, hogy szabadon hozzáférhetünk a csokis finomsághoz, és még csak szülinap sem kell hozzá. Ezt meg is ünnepelhetjük – plédául egy szelet csokitortával – a csokoládétorta nemzetközi napján, január 27-én.
Az első csokitorta recept, amikor a piskótatésztához kakaó helyett csokoládédarabokat kevertek, Eliza Leslie 1847-es szakácskönyvében olvasható, ám a mai formájában ismert csokoládétortákhoz hasonló sütemények igazából csak az 1920-as években kezdtek népszerűvé válni.
Ekkortól már a cukrászdákban is számtalan változatot kínáltak. Néhány évvel később az „O. Duff and Sons” piacra dobta az első, előre gyártott dobozos csokoládétortát, majd 1974-ben Betty Crocker a félkész csokitorta mixet, amiből otthon bárki összedobhatott egy finom tortát, anélkül, hogy jártas lenne a sütemények készítésében.
Ma már, mindenki úgy ünnepelheti meg kedvenc desszertjét, ahogy kedve tartja: süt egy tortát otthon – akár porból -, vesz egyet a cukrászdában, esetleg a szupermarketben – a lényeg, hogy csokoládétortát egyen!
📷 Pexels/Polina Tankilevitch