Május 25-én és 26-án rendezik meg a Múzeumok majálisát a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben, ahol csaknem 80 intézmény mutatkozik be és készül programokkal. Az esemény minden programja és a múzeum kiállításai is ingyen látogathatók a két nap alatt.

A Magyar Nemzeti Múzeum 27. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjét, a Múzeumok majálisát az ICOM múzeumi világnap alkalmából a hagyományok, szokások, örökség jegyében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával – áll a múzeum közleményében.

Mint írják, csaknem 80 múzeum mutatkozik be és készül ajándékokkal, programokkal. Az idén színes színpadi műsorral, neves fellépőkkel, gyermekprogramokkal, családi programokkal, tárlatvezetésekkel, kézműves vásárral is várják az érdeklődőket.
A majális az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is. “Az 1100 éves magyar kultúra a maga színességével, tizenhárom nemzetiségével és mindazzal a tájegységi sajátosságával, ami a Kárpát-medencében megjelenik, világviszonylatban is egyedülálló” – emelik ki a közleményben, hozzátéve: ezt a sokszínűséget mutatja be a Múzeumok majálisa is, ahová az ország minden pontjáról érkezik közgyűjtemény, kultúrstratégiai intézmény.

Újra megszervezik a Tudássétányt, amelyet végigjárva a látogatók ajándékokkal gazdagodhatnak. A programfüzetben megjelölt múzeumok játékai során pecséteket gyűjthetnek, amelyekért cserébe átvehetik a napi 500 ajándékcsomag egyikét.
Műtárgyspektrum címmel közösségi installáció is látható lesz a kiállító múzeumok gyűjteményi darabjaiból az újrahasznosítás, az átalakulás és fenntarthatóság jegyében.

Szombaton a megnyitót az Év múzeuma díjátadó követi 11 órától, majd 12 óra után koncertek következnek. Fellép a Zabszalma és a Drazsé gyerekzenekar, a Pénzügyőr Zenekar, a Szelid zenekar, a Jóvilágvan és a Blahalouisana.
A vasárnapot 10 órakor a Bóbita gyerekzenekar indítja, amelyet Elek Ányos Bőröndmesék című gyerekműsora követ, 14 órától a Pénzügyőr zenekar népzenei formációja debütál, majd a Tulpa zenekar és a Lilium acoustic műsora látható. Ezt követően a Hakumba zenekar lép fel, a napot a Kerekes Band zárja. A vasárnapi programban stand-up előadások is helyet kaptak.

A múzeumban szombaton és vasárnap 10 órakor indul a Hagyományok és hiedelmek nyomában című családi kincskereső játék. Tíz óra harminc perckor kezdődik az Apróságokkal a Múzeumkertben! című program és a “Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban” című családi tárlatvezetés.
Mindkét napon lesz tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon, a Minden sikeres nő mögött. A 19. század nagyasszonyai című programon a magyar történelem legérdekesebb nőalakjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a Test-történetek Rómából című eseményen az ókori szépségideálról lesz szó.

Vasárnap Restaurálás testközelből: Vadászat és szerelem a Seuso-kincsen címmel szerveznek programot. Simon Boglárka színművész közreműködésével rendezik meg a Csak egy pillanat volt. című programot, és lesz plakáttörténeti séta is. Mindkét napot A nemzet múzeuma című épülettörténeti séta zárja.

Forrás: MTI

Fotó: Flickr.com

2024.06.19. 15:30

Ittas vezetés miatt áll bíróság elé Justin Timberlake

2024.06.19. 12:00

Öt minifesztivállal várja az érdeklődőket a BalatON koncertsorozat

2024.06.19. 10:00

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

2024.06.19. 08:38

Hőségriadó lépett életbe

2024.06.18. 14:47

Ivókutakkal, vízosztással, locsolással enyhítik a hőségérzetet a fővárosban

2024.06.18. 14:00

Indiai antilopok a Szegedi vadaspark legújabb jövevényei

2024.06.18. 12:44

Ezeket a rock- és metálzenekarokat hallgatják legtöbbször… szex közben

2024.06.18. 10:00

Magyarországról jelentette be a Coldplay, hogy jön a tizedik stúdióalbuma

2024.06.18. 08:00

Ne etessük a vízimadarakat!

2024.06.17. 15:19

Alicia Keys és Hillary Clinton musicalje is Tony-díjat nyert

További hírek

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi ‘Biki’

B. Németh Dia

Majoros Rita

Horváth Zoltán 'Hory'

Best FM

Most szól:

  • Következő