Ma van az Ír kávé nemzetközi napja. A kávé és a whiskey külön-külön is a világ legkedveltebb italai közé tartoznak, nem véletlen, hogy az ízeiket egyesítve, több milliós rajongótáborra tettek szert a Föld minden pontján.
z Ír kávé 1942-ben, született, egy hideg esős napon, amikor az írországi Foynes mellett lévő kis reptérre, a Snannonra érkező, átfagyott amerikaiak első útja Joe Sheridan közeli éttermébe vezetett. Sheridan, hogy felmelegítse a vendégeit, whiskey-vel „feljavított” forró kávéval kínálta őket, amibe barna cukrot, a tetejére pedig tejszínt tett. Az egyik amerikai megkérdezte, hogy ez brazil kávé-e, mire Sheridan azt válaszolta: „nem, ez ír kávé”.
Joe Sharidan különleges forró italának híre hamar elterjedt a Shannon Reptérre érkezők körében. 1952-ben pedig Stanton Delaplane a „San Francisco Chronicle” utazási rovatának újságírója, visszatérve Foynesból, barátai bárjában a Buena Vista Cafe-ban próbálta újrakevertetni az ír kávét, de nem jártak sikerrel – a tejszín mindig lesüllyedt. Delaplane visszautazott Írországba, Sheridanhez, hogy megtudja az elkészítésének igazi trükkjét. Így később a Buena Vista Cafe is híressé válhatott az Ír kávéjáról.
Fotó: Pexels/Jill Wellington