Ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét a fővárosi közszolgáltatók – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal.

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához – tartalmazza közlemény.
A fővárosban 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet.

A hőségre való tekintettel a FŐKERT Kertészeti Divízió valamennyi, a kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi. Továbbá arra kérik a lakosságot, hogy ha nem működő ivókutat találnak, azt a 06 1 700 7000-es telefonszámon, vagy az info@budapestikozmuvek.hu e-mail címen jelentsék be.
Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezek vize nem ivóvíz, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.
A Fővárosi Vízművek felkészült arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét, ha erre igény mutatkozik. A vízhiánnyal járó csőtöréseket sürgősséggel, a lehető legrövidebb időn belül igyekszik elhárítani a vállalat. Ahol a munka jellegéből adódóan elhúzódó javítás várható, ott szükségkutat vagy lajtos kocsit biztosítanak az ideiglenes vízvételezés érdekében – sorolták.

A tájékoztatás szerint, az FKF Köztisztasági Divíziónál hőségriadó elrendelésével fokozott készültség lépett életbe, amely szerint locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.
Megjegyezték azt is, hogy a kánikulai napokon a város hűtését segíti, hogy 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti parkosított zöldterület.

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. A klímaberendezések karbantartását a műszaki szolgálatok kiemelt feladatként kezelik. Továbbá az M3 metróvonalon a Nagyvárad tér, Lehel tér, Dózsa György út, Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazók rendelkezésére.
A hőség a leglátványosabban a villamossínekre van hatással. Annak érdekében, hogy csökkentsék a sínek felpúposodásának esélyét, a villamospályát és környezetét szükség esetén locsolással hűtik. Az utóbbi időszak fejlesztéseinek köszönhetően ez a jelenség mára csak a hálózat kis részét veszélyezteti.

Arról is beszámoltak, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai a harmadfokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak. A különböző vízhőmérsékletű medencék mellett a strandok parkos területei is enyhítik a napközbeni forróságot, a százéves, árnyat adó fák alatt pedig több fokkal hűvösebb a levegő a belvároshoz képest – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

2024.07.18. 16:00

Harminchat éve hallgatjuk a Dirty Dancing zenéjét

2024.07.18. 14:00

Huszonhat éves az „Armageddon: The Album”

2024.07.18. 12:00

Adele müncheni koncertjeire 740 000 nézőt várnak és világrekordra készülnek

2024.07.18. 10:44

Ma reggel elrajtolt a Kékszalag mezőnye - ilyen idő vár a versenyzőkre

2024.07.18. 10:00

Megdöbbentő reinkarnációként tér vissza Michael Jackson

2024.07.18. 08:00

Jambo a Nyíregyházi Állatpark új lakója

2024.07.17. 16:00

Rengett a föld a Taylor Swift rajongóktól Svájcban

2024.07.17. 14:00

Autómentessé válik jövő péntektől három hétre a Pesti alsó rakpart egy szakasza

2024.07.17. 12:02

Hatalmas volt az érdeklődés - lezárták a nevezést a Balaton átúszásra

2024.07.17. 10:00

Zenetörténelmet írt a Metallica Fekete albuma

További hírek

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi ‘Biki’

B. Németh Dia

Majoros Rita

Horváth Zoltán 'Hory'

Best FM

Most szól:

  • Következő