A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg az Ipartestület – nem véletlenül. A versenyre ezúttal is a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület.

A hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

A  dobostorta klasszikus alapanyagai mellett, az alábbi alapanyagkosarakból legalább két csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál:

Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor); hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka); őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

Ennek szellemében rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.

Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de akadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

Az idei döntős torták a következők:

ARANYKÖRTE – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
ARANYLIGET – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
DCJ STÍLUSGYAKORLAT – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
FÜRTÖS MENYECSKE – Rosta Sándor – Mozart Cukrászda, Hévíz
NAPSUGÁR – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
VADSZÜRETI CSÁBÍTÁS – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az idei zsűri tagjai:

– Balogh Nóra (Sakura Cukrászda, Nagymaros)
– Uhrin Anna (Budapest Marriott Hotel, Budapest)
– Bergmann Nándor (A kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
– Kiss Zoltán (Kiss Cukrászda, Lajosmizse)
– Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)
– Knezsik István (Autós Nagykoalíció, Budapest)
– Vincze Lajos (Pepe Cukrászda, Zirc)

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése már múlt csütörtökön lezajlott, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával rendez meg évről évre. A döntőbe, melyet júniusban rendeznek meg a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, a következő torták kerültek be:

Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác
Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó
Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a nyertes tortákat.

 

2025.04.17. 16:00

Luc Besson visszatért a gyökreihez

2025.04.17. 13:00

Ma van a denevérek világnapja

2025.04.17. 12:00

A 18 600 brit fontért kelt el egy Nirvana album, a banda mindhárom tagjának aláírásával

2025.04.17. 10:54

Budapest készülj! Ismét jön Eros Ramazzotti

2025.04.17. 08:00

Szokatlan szerepben találta magát a Novokain női főszereplője

2025.04.16. 16:00

Apokalipszisfilm Magyarországon rég volt ilyen könnyed

2025.04.16. 14:00

A nyuszi továbbra sem játék!

2025.04.16. 08:00

Filharmonikusok szólaltatják meg Amélie csodálatos életét

2025.04.15. 16:00

Új Oscar-kategóriát jelentettek be

2025.04.15. 14:00

Élesváltás történt 2024-ben Magyarország legnépszerűbb kutyafajtáinál

További hírek

Mákszem Levente

Whiteboy

Bikfalvi Tomi ‘Biki’

B. Németh Dia

Majoros Rita

Horváth Zoltán 'Hory'

Best FM

Most szól:

  • Következő